SALUMIFICIO VIANI

SALUMIFICIO VIANI

Company data

General information

Company Name: Salumificio Viani srl

Commercial Name: SALUMIFICIO VIANI

Vat number: 00922040522

Contacts

http://www.salumificioviani.com/

export@salumificioviani.com


Head office

LOC. CUSONA, 53037 SAN GIMIGNANO(SIENA)
Ph. 0577 98 92 12
Ph. 0577 98 92 12

First Person

Federica Landozzi

Employee

export@salumificioviani.com

Second Person

Umberto Viani

Owner / Administrator

umbertoviani@salumificioviani.com

Company description

 The Viani’s sausage factory was born in 1922 from the initiative of Sollecito, which sets up a simple workshop: a store; with time the activity passes from the father to the son Alvaro and gradually enlarges till 1997, when the last factory is opened.
 
Since then there have been many changes and after the realization of two lines of slices in the white room, a new wing of about 8,000 m2 dedicated to the production of cured hams has been inaugurated. Cold cuts have always been at the heart of the activity of the Viani’s family.
 
A work project which has evolved not only in the preservation of traditional recipes – that were in danger of being lost – but also in substance, because Viani integrates the ancient values of the art of cured meats with advanced productive and technological capacities: that is why every consumer has the certainty of always finding a high quality product.

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La creatività, l’esperienza, la tecnologia e l’amore per le cose buone hanno permesso di realizzare delle specialità uniche, le cui caratteristiche inimitabili derivano dalla capacità di creare prodotti in grado di coniugare i sapori tradizionali con le moderne esigenze nutrizionali.
 
Tutti i prodotti Viani sono disponibili in molte varietà e comprendono il Prosciutto Toscano D.O.P., la Finocchiona e la Briciolona, i Salami Toscani, il Capocollo, le Pancette, il Lonzino, la Salsiccia, la Soprassata, la Fesa di Tacchino, il Lardo, ed i Salumi di Cinghiale di cui propone un assortimento molto importante. Un’attenzione particolare è dedicata agli Arrosti di cui Viani è un produttore molto apprezzato.
 
Ed ancora: La Bresaola di Tacchino, la Bresaola di Cinghiale, la Mortadella di Cinghiale, la Soprassata al Tartufo.
 

 

Company Details

% export 2021

25-50%

Workforce

79

Main Export Areas

 

Other Export Areas

Certification

 

Other certifications

Characteristics

Products produced

 

Price range

Main factors of competitiveness of the company

Attachments


Affettati
Specialità al Tartufo
Libero Servizio NON refrigerati

 

Products

Prosciutto Toscano DOP - Tuscan Cured Ham PDO

Il Prosciutto Toscano ha origini antichissime, fu nel XV secolo, in pieno splendore rinascimentale mediceo, che la sua produzione regolamentata per la prima volta, ma i segni dell’arte della conservazione della carne suina in Toscana, possono essere fatti risalire ai tempi di Carlo Magno. Questo rapporto unico tra uomo e natura ci porta ai giorni nostri in cui il prosciutto toscano mantiene ancora quelle caratteristi che di genuinità e gusto che lo elevano all’eccellenza. Forte di questa tradizione e dello stretto legame con il territorio, nel 1996 il Prosciutto Toscano ha ottenuto la Denominazione di Origine Protetta “Prosciutto Toscano”, grazie all’iniziati va di un gruppo di produttori che costituì l’omonimo Consorzio con l’obietti vo di salvaguardare, tutelare e promuovere, la tradizione gastronomica toscana. Lo standard di produzione richiede regole che devono essere rigorosamente rispettate: il prosciutto toscano DOP può essere prodotto esclusivamente in Toscana, uti lizzando cosce fresche di sei regioni italiane designate, accuratamente selezionate con rigide caratteristi che. Può essere impiegato solo sale e una miscela di quelle spezie naturali tradizionalmente uti lizzate nella cucina toscana come pepe, aglio e ginepro. Non sono ammessi conservanti : il prosciutto toscano è stagionato naturalmente privo di elementi chimici. Al termine della stagionatura (almeno 1 anno dalla prima salatura), e in presenza di un funzionario dell’organismo di controllo, i prosciutti che soddisfano i criteri richiesti vengono marchiati a fuoco con il logo recante la denominazione “PROSCIUTTO TOSCANO DOP”. La fetta ha un colore rosso brillante, mentre la parte grassa ha un colore bianco con toni rosati . Il profumo è intenso, il gusto fragrante è esaltato dai sentori acquisiti con il passare del tempo durante la stagionatura. Tuscan Ham has ancient origins, it was in fifteenth century, in full Medici Renaissance splendour, that its production was firstly regulated, but signs of the art of pork meat preservation in Tuscany, can be traced back to the time of Charlemagne. This unique relationship between man and nature takes us to the present days in which Tuscan ham still maintains those characteristics of authenticity and taste that elevate it to excellence. Strengthened by this tradition and the close link with the territory, in 1996 Tuscan Ham obtained the Protected Designation of Origin “Prosciutto Toscano”, thanks to the initiative of a group of producers who set up the homonymous Consortium with the aim of safeguarding, protect and promote, the Tuscan food tradition. The production standard requires rules that must be strictly respected: Tuscan ham PDO can be produced exclusively in Tuscany, using fresh legs of 6 designated Italian regions, thoroughly selected with fixed characteristics. Only salt and a blend of those natural spices that are common and traditional in Tuscan cuisine such as pepper, garlic and juniper, can be employed. No preservatives are allowed: Tuscan ham is naturally matured free from chemical elements. At the end of the ageing process (at least 1 year from first salting), and in the presence of an official from the inspection body, hams which meet the requisite criteria are fi re branded with the logo bearing the words “PROSCIUTTO TOSCANO DOP”. The slice has a brilliant red colour, whereas the fat part has a white colour with rosy tones. The aroma is intense, the taste is fragrantly exalted by the scents acquired as maturing ti me progresses.

Prosciutto Toscano DOP (PDO Cold cuts)
Finocchiona IGP - Finocchiona PGI

La Finocchiona è uno dei simboli dei salumi toscani, quello che si distingue di più per sapore, profumo e unicità, grazie alla presenza del fi nocchio, aggiunto in semi e fi ori all’impasto, e alla sua consistenza morbida. L’altissima qualità viene mantenuta rispettando la ricetta tradizionale, semplice e genuina, che si tramanda di generazione in generazione. L’Indicazione Geografi ca Protetta è il marchio di qualità europeo che tutela e garantisce allevatori, produttori e consumatori. Il Consorzio omonimo garantisce che ogni Finocchiona con marchio IGP sia esclusivamente prodotta in Toscana e controllata in ogni fase della produzione grazie ad un organismo di controllo terzo. Per essere Finocchiona IGP ogni taglio e ogni confezione deve riportare, sia in Italia che all’estero, la dicitura ‘Finocchiona’ in caratteri chiari e indelebili, immediatamente seguita dalla scritta “Indicazione Geografi ca Protetta” o dalla sigla IGP. Prodotta con carni italiane. Finocchiona is one of the symbols of Tuscan cured meats. Its uniqueness stands out most for the flavour of its characteristic ingredient: fennel seeds, that gives the name and main taste to this salami, which production is allowed only within Tuscany. The highest quality is maintained by respecting the traditional, simple and genuine recipe, which has been handed down from generation to generation. The acknowledgment of the Protected Geographical Indication (PGI) is the quality label that better protects and certifies all the elements in the production chain: from farmers and manufacturers to the end consumer. Each single production process must take place in Tuscany. The compliance with the rules is ensured both by a third Control Body and by the Consorzio itself, whose internal control procedures further guarantee a safe and high-quality product. To be “Finocchiona PGI”, each cut and each package must bear the wording ‘Finocchiona’ in clear and indelible characters, both in Italy and abroad, immediately followed by the wording “Protected Geographical Indication” or the initials PGI. Produced with pork meat of Italian origin.

Finocchiona IGP (PGI Cold cuts)
 
Help Desk
buyfoodtoscana2022@likeevent.it