SALUMIFICIO VIANI
SALUMIFICIO VIANI
Company data
General information
Company Name: Salumificio Viani srl
Commercial Name: SALUMIFICIO VIANI
Vat number: 00922040522
Contacts
http://www.salumificioviani.com/
Head office
LOC. CUSONA, 53037 SAN GIMIGNANO(SIENA) | |
Ph. 0577 98 92 12 | |
Ph. 0577 98 92 12 |
First Person
Federica Landozzi
Employee
Second Person
Umberto Viani
Owner / Administrator
Company description
Company Details
% export 2021
25-50%
Workforce
79
Main Export Areas
Other Export Areas
Certification
Other certifications
Characteristics
Products produced
Price range
Main factors of competitiveness of the company
Attachments
Affettati |
Specialità al Tartufo |
Libero Servizio NON refrigerati |
Products
Il Prosciutto Toscano ha origini antichissime, fu nel XV secolo, in pieno splendore rinascimentale mediceo, che la sua produzione regolamentata per la prima volta, ma i segni dell’arte della conservazione della carne suina in Toscana, possono essere fatti risalire ai tempi di Carlo Magno. Questo rapporto unico tra uomo e natura ci porta ai giorni nostri in cui il prosciutto toscano mantiene ancora quelle caratteristi che di genuinità e gusto che lo elevano all’eccellenza. Forte di questa tradizione e dello stretto legame con il territorio, nel 1996 il Prosciutto Toscano ha ottenuto la Denominazione di Origine Protetta “Prosciutto Toscano”, grazie all’iniziati va di un gruppo di produttori che costituì l’omonimo Consorzio con l’obietti vo di salvaguardare, tutelare e promuovere, la tradizione gastronomica toscana. Lo standard di produzione richiede regole che devono essere rigorosamente rispettate: il prosciutto toscano DOP può essere prodotto esclusivamente in Toscana, uti lizzando cosce fresche di sei regioni italiane designate, accuratamente selezionate con rigide caratteristi che. Può essere impiegato solo sale e una miscela di quelle spezie naturali tradizionalmente uti lizzate nella cucina toscana come pepe, aglio e ginepro. Non sono ammessi conservanti : il prosciutto toscano è stagionato naturalmente privo di elementi chimici. Al termine della stagionatura (almeno 1 anno dalla prima salatura), e in presenza di un funzionario dell’organismo di controllo, i prosciutti che soddisfano i criteri richiesti vengono marchiati a fuoco con il logo recante la denominazione “PROSCIUTTO TOSCANO DOP”. La fetta ha un colore rosso brillante, mentre la parte grassa ha un colore bianco con toni rosati . Il profumo è intenso, il gusto fragrante è esaltato dai sentori acquisiti con il passare del tempo durante la stagionatura. Tuscan Ham has ancient origins, it was in fifteenth century, in full Medici Renaissance splendour, that its production was firstly regulated, but signs of the art of pork meat preservation in Tuscany, can be traced back to the time of Charlemagne. This unique relationship between man and nature takes us to the present days in which Tuscan ham still maintains those characteristics of authenticity and taste that elevate it to excellence. Strengthened by this tradition and the close link with the territory, in 1996 Tuscan Ham obtained the Protected Designation of Origin “Prosciutto Toscano”, thanks to the initiative of a group of producers who set up the homonymous Consortium with the aim of safeguarding, protect and promote, the Tuscan food tradition. The production standard requires rules that must be strictly respected: Tuscan ham PDO can be produced exclusively in Tuscany, using fresh legs of 6 designated Italian regions, thoroughly selected with fixed characteristics. Only salt and a blend of those natural spices that are common and traditional in Tuscan cuisine such as pepper, garlic and juniper, can be employed. No preservatives are allowed: Tuscan ham is naturally matured free from chemical elements. At the end of the ageing process (at least 1 year from first salting), and in the presence of an official from the inspection body, hams which meet the requisite criteria are fi re branded with the logo bearing the words “PROSCIUTTO TOSCANO DOP”. The slice has a brilliant red colour, whereas the fat part has a white colour with rosy tones. The aroma is intense, the taste is fragrantly exalted by the scents acquired as maturing ti me progresses.
La Finocchiona è uno dei simboli dei salumi toscani, quello che si distingue di più per sapore, profumo e unicità, grazie alla presenza del fi nocchio, aggiunto in semi e fi ori all’impasto, e alla sua consistenza morbida. L’altissima qualità viene mantenuta rispettando la ricetta tradizionale, semplice e genuina, che si tramanda di generazione in generazione. L’Indicazione Geografi ca Protetta è il marchio di qualità europeo che tutela e garantisce allevatori, produttori e consumatori. Il Consorzio omonimo garantisce che ogni Finocchiona con marchio IGP sia esclusivamente prodotta in Toscana e controllata in ogni fase della produzione grazie ad un organismo di controllo terzo. Per essere Finocchiona IGP ogni taglio e ogni confezione deve riportare, sia in Italia che all’estero, la dicitura ‘Finocchiona’ in caratteri chiari e indelebili, immediatamente seguita dalla scritta “Indicazione Geografi ca Protetta” o dalla sigla IGP. Prodotta con carni italiane. Finocchiona is one of the symbols of Tuscan cured meats. Its uniqueness stands out most for the flavour of its characteristic ingredient: fennel seeds, that gives the name and main taste to this salami, which production is allowed only within Tuscany. The highest quality is maintained by respecting the traditional, simple and genuine recipe, which has been handed down from generation to generation. The acknowledgment of the Protected Geographical Indication (PGI) is the quality label that better protects and certifies all the elements in the production chain: from farmers and manufacturers to the end consumer. Each single production process must take place in Tuscany. The compliance with the rules is ensured both by a third Control Body and by the Consorzio itself, whose internal control procedures further guarantee a safe and high-quality product. To be “Finocchiona PGI”, each cut and each package must bear the wording ‘Finocchiona’ in clear and indelible characters, both in Italy and abroad, immediately followed by the wording “Protected Geographical Indication” or the initials PGI. Produced with pork meat of Italian origin.