LE LARDERIE DI COLONNATA

LE LARDERIE DI COLONNATA

Company data

General information

Company Name: le larderie srl di battella gino

Commercial Name: LE LARDERIE DI COLONNATA

Vat number: 01223200450

Contacts

http://www.lelarderiedicolonnata.it

lelarderie.srl@hotmail.it


Head office

VIA MAFFIORI 12 COLONNATA, 54033 CARRARA(MASSA-CARRARA)
Ph. 3357378029
Ph. 0585857672

First Person

Gino Battella

Owner / Administrator

battella@tin.it

Second Person

ANDREI ALESSIA

Consultant


Company description

Il Lardo di Colonnata, companatico "povero" dei cavatori delle Alpi Apuane, veniva affettato sottile accompagnato con pane e pomodoro.
 
Un cibo semplice ma dall'alto valore energetico che doveva sostenere il cavatore per tutta la dura giornata di lavoro in cava, a quasi 2000 metri di quota.
 
Questo prelibato prodotto che ha lo stesso colore del marmo bianco di Carrara, è unico, per il gusto inconfondibile e delicato che gli viene conferito dalla lunga stagionatura in conche di marmo e dal microclima caratteristico solo di Colonnata, che mantengono la carne suina a temperature ed umidità particolari. Quella della stagionatura è una operazione che si tramanda da tempi remoti e che si completa posando a strati alterni il lardo suino, sale grosso e spezie come; pepe nero macinato, aglio fresco sbucciato, rosmarino. Questa è la storia e la tradizione del lardo di Colonnata, un salume raffinato che oggi possiamo gustare come piatto a sé o come ingrediente per valorizzare ed esaltare infinità di ricette.
 
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Lardo di Colonnata, cold cut of the poor quarrymen living in the Apuan Alps, was sliced and eaten with tomatoes and bread.
 
A simple food but with a high energetic level which should give strength to the quarryman for the whole hard day of work in the quarries, at an altitude of more than 6500 ft.
 
This delicious product with the same colour of Carrara white marble, is unique for its unmistakable and dainty taste which is given by its long seasoning in a large marble bowl and by the microclimate, a typical Colonnata trait which keeps the pork at particular temperatures and humidity. Seasoning is an operation passed down over the centuries and completed only by laying alternate layers of lard, coarse salt and spices such as ground black pepper, fresh garlic, rosemary. This is the story and tradition of Lardo di Colonnata, a refined cold cut which can be tasted today as a meal on its own or as an ingredient to improve and enhance endless recipes.

 

Company Details

Turnover 2021

100.000 - 250.000

% export 2021

<25%

Workforce

3

Main Export Areas

Type of presence on the above markets

RISTORAZIONE

 

 

Certification

 

Products produced

 

Price range

Main factors of competitiveness of the company

 
Help Desk
buyfoodtoscana2022@likeevent.it